Esittely


Korvenkylän nuorisoseuran

Lähihistoria pähkinänkuoressa

Kesäteatteritoiminnan lähtökohta nykyisessä muodossa oli Korven koulun lakkauttaminen 1993, minkä jälkeen koulu siirtyi kannatusyhdistyksen hallintaan. Koulun taakse rakennettiin rinnekatsomo historiallisen ”Anjalan-vala” näytelmän penkeistä, ja samalla päätettiin satsata äänentoistolaitteistoon. Vuonna 2000 rakennettiin ulkorakennukseen asianmukaiset pukeutumis- ja varastotilat. Katsomokaltevuutta parannettiin maansiirtotöillä ja katsomo rakennettiin jälleen uudestaan vuonna 2001.

Entäs

Tänä päivänä?

Nuorisoseuran toiminnan pääpainoalue on tänä päivänä kesäteatteri. Vuosittain tuotamme yhden näytelmän, joissa on noin 15 esitystä. Tämän lisäksi järjestämme tanssi-, tanhu- ja näytelmä koulutusta. Tottakai ohjelmaan kuuluu retkiä, pikkujouluja ja ohjelmapalvelua sketsien muodossa. Suurproduktio Viulunsoittaja katolla vuonna 2002 osoittautui niin haasteelliseksi, että seura päätti hankkia langattomat mikrofonit, jotta saavutettaisiin luonnollinen kuuluvuus. Myös miksauskoppi valmistui kesäksi 2002.

Korvenkyläläisiä on nähty monissa elokuvissa elokuva-avustajina. Esimerkkinä on Anjalankosken kaupungin tuottama esittely DVD, joka ilmestyi keväällä 2004.

Ei pelkkää näyttelemistä

Kesäteatterikaan ei ole pelkkää näyttelemistä, asiaan liittyy muutakin monipuolista osaamista – jo liikenteen ohjaamisesta alkaen. Puvustus vaatii taitoa ja silmää, koska jokaiseen näytelmään ommellaan sopivat asut. Kulissien rakentaminen näytelmiin on usean viikon, jopa kuukausien työ, jossa näkyy paikallinen osaaminen. Ja sitä hyödynnetään. Meillä Nuorisoseuran kesäteatteri on koko kylän juttu ja vähän enemmänkin.

Kymenlaakso on yksi Suomen vireimpiä kesäteatterialueita, laadullisesti ja määrällisesti. Me pyrimme olemaan yksi parhaista. Tuottaessamme Kesäteatteria, teemme esitykset Sinua, katsojaa varten.

Kiinnostaako tulla mukaan?

Ovemme ovat avoinna kaikille harrastuksesta kiinostuneille! Ota yhteyttä.

Korvenkylän teatterin koko historia

Korvenkylän Nuorisoseura ry. perustettiin 7.1.1906 luomaan omat mahdollisuudet kotikonnuille, ei olla vieraista riippuvaisia.

Perheiltamat muodostivat alkuun toiminnan rungon. Pian perustettiin oma kirjasto, jota käytettiin ahkerasti usean vuosikymmenen ajan ja nuorisoseuratilaisuuksiin kutsuttiin lahjakkaita puhujia silloin tällöin kauempaakin. Sekakuoro perustettiin jo ensimmäisenä vuonna se esiintyi erilaisilla juhlilla ja tilaisuuksissa.

Seuralehti Korven Kaiku perustettiin vuonna 1926 ja se ilmestyi noin 50 kertaa, sisältäen paikkakunnan historiaa, runoja, kertomuksia, aforismeja ja pikku-uutisia sekä taitavia piirroksia lähikylien tapahtumista ja aiheista.

Sodan jälkeen vuonna 1947 tehtiin päätös oman kotiseutumuseon rakentamisesta. Silloin todettiin, että kylässä on vanhoja muinaisesineitä, jotka voivat kiinnostaa ihmisiä tulevaisuudessa. Museo on yhä samalla paikalla.

50-luvulla perustettiin koululla toiminut käsityökerho ja poikien voimistelukerho. Aika-ajoin seurassa järjestetyt teemakurssit ja opintokerhot ovat antaneet uutta intoa toimintaan. Opintokerhojen aiheita ovat olleet mm. kotiseutututkimus, runous, kirjallisuus, kieliopinnot, liikunta ja teatteri sekä tanhut ja tanssit.

Näytelmäharrastus on ollut kautta vuosien suosittu harrastus, joka sai uutta potkua kun vuonna 1957 saatiin oma seuratalo ”Korvenpirtti”. Taloa jatkettiin myöhemmin näyttämöosalla v. 1963. Vuonna 1964 seuran ohjelmajoukkue voitti Kymenlaaksossa järjestetyn ohjelmakilpailun nimeltä ”Kotiratakilpailu”.

Kymen Nuorisoseurojen liiton näytelmäkatselmuksessa 1980 voittivat seuran lapsinäyttelijät ensipalkinnon Meeri Karjalaisen näytelmällä ”Liikennesolmu Solokkuvaarassa”. Sama näytelmä osallistui Jyväskylän lapsiteatteripäiville, jossa se sai kiitosmaininnan.

Näytelmiä esitettiin oman seuratalon lisäksi lähialueiden näyttämöillä ja tehtiin kiertueita ympäri maakuntaa. Vuonna 1990 esitettiin Tatu Pekkarisen näytelmää ”Kaunis Veera” sisätiloissa korvenpirtillä ja lisäksi käytiin turneella Hurukselassa, Enäjärvellä, Kuninkaankylässä ja viimein Elimäellä, joka tarjosi esityspaikaksi oman kesäteatterinsa. Paikka sopi loistavasti kyseisen näytelmän esittämiseen ja silloin huomattiin, että kesäteatteri on myös Korvenkylän tulevaisuutta.

Varsinainen kesäteatteritoiminta aloitettiin vuonna 1992 oman kotiseutumuseon pihalla näytelmällä ”Vieraas maailmas”, joka oli Heikki Luoman kirjoittama siirretyn karjalaisväestön sopeutumisyrityksistä kantaväestön joukkoon. Näytelmää esitettiin vielä seuraavanakin kesänä samalla paikalla yleisön pyynnöstä.

Korvenkylän koulun lakkautuksen jälkeen koulurakennus saatiin kannatusyhdistyksen hallintaan vuonna 1993. Korvenkylän Nuorisoseura on myös ollut mukana hankkeessa alusta saakka ja niin ryhdyttiin rakentamaan koulun länsipuolen rinteeseen teatterikatsomoa ja näyttämöalue tasattiin esityspaikaksi.

Kun vuonna 1994 aloitettiin uudessa varsinaisesti kesäteatteriksi rakennetussa rinteessä Reino Helismaan ja Toivo Kärjen musiikkinäytelmällä ”Ruoska ja rakkaus”, voitiin todeta Korvenkylän Nuorisoseuran kesäteatteritoiminta alkaneeksi.

Kesäteatteria on Korvenkylässä tehty tämän jälkeen joka vuosi vaihtelevin aihein, suuriakin haasteita on otettu vastaan ja toteutettu. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo kesäteatterille tullessaan, ainakaan innokkaista harrastajista ei ole pulaa.